Oznámenie o konaní obhajob dizertačných prác

600

Dňa 22. augusta 2024 sa na ElÚ SAV, v.v.i. uskutočnia obhajoby nasledujúcich dizertačných prác:

 

 

  • 22. augusta 2024 o 9,00 hod.

 

Mgr. Jana Hrdá
Školiteľ: Mgr. Michaela Sojková, PhD.
Názov: Sledovanie vplyvu dopovania na vlastnosti ultratenkých vrstiev 2D materiálov

Abstrakt: Dvojrozmerné dichalkogenidy prechodných kovov patria medzi intenzívne študované materiály, najmä vďaka ich jedinečným vlastnostiam. V tejto dizertačnej práci sa venujeme teoretickému opisu ich atomárnej a elektrónovej štruktúry, možným spôsobom prípravy a aplikáciám. Špeciálnu pozornosť sme upriamili na dopovanie tenkých vrstiev, pretože môže pozitívne ovplyvniť ich prirodzené vlastnosti. V prvej časti dizertačnej práce sme sa venovali príprave lítiom dopovaných vrstiev disulfidu molybdénu (MoS2) a skúmaniu vplyvu lítia na štrukturálne, elektronické a optické vlastnosti MoS2 vrstiev. Ako metódu dopovania sme použili inovatívny spôsob založený na sulfurizácii s použitím sulfidu lítneho (Li2S), ktorý slúžil ako zdroj lítia. Ako počiatočné vrstvy sme používali Mo a už narastené MoS2 vrstvy. Nedopované aj dopované vzorky sme charakterizovali pomocou Ramanovej spektroskopie, difrakcie röntgenového žiarenia, fotoelektrónovou spektroskopiou na báze synchrotrónového žiarenia (XPS), optickými a elektrickými meraniami. XPS merania ukázali, že Li je interkalované a je prítomné vo všetkých dopovaných vzorkách MoS2. Dopované vrstvy mali tendenciu rásť horizontálne a v niektorých prípadoch sme zaznamenali aj epitaxný rast. Dokonca sme zaznamenali reorientáciu MoS2 vrstiev z predominantnej vertikálnej na horizontálnu orientáciu. Elektrické R(T) merania ukázali, že všetky dopované aj nedopované vzorky MoS2 mali izolačnú závislosť ln(R/RES) = (TES/T)1/2, typickú pre Efros–Shklovskii-ho preskokový mechanizmus vodivosti v poruchovom polovodiči. Interkalácia lítiom vytvorila nové poruchy, čím sa táto závislosť ešte zvýraznila. Okrem lítiového dopovania MoS2 sme sa venovali aj druhému 2D-materiálu diselenidu platiny (PtSe2), pri ktorom sme sledovali vplyv obsahu selénu na pohyblivosť nosičov náboja. Pozorovali sme, že pohyblivosť nosičov náboja sa zvyšovala s rastúcim koeficientom Se:Pt. Naše poznatky môžu prispieť k budúcemu vedeckému výskumu zameranému na optimalizáciu prípravy tenkých vrstiev.

 

  • 22. augusta 2024 o 10,30 hod.

 

Ing. Martin Kucharovič
Školiteľ: Mgr. Mykola Soloviov, PhD.
Názov: Optimalizácia tieniacich schopností magnetického plášťa
Abstrakt: Táto dizertačná práca sa zaoberá problematikou zachyteného zemského magnetického poľa v magnetickom plášti. V našom prípade sú na supravodivú časť plášťa použité CC HTS pásky. Počas ochladzovania plášťa obsahujúceho takúto supravodivú vrstvu v zemskom magnetickom poli dochádza k tomu, že toto pole zostane zachytené v plášti. Plášť teda po ochladení tieni magnetické polia, avšak v jeho objeme nie je magnetické pole nulové. Štúdia skúma dynamický magnetorezistentný efekt na zníženie zvyškového magnetického poľa aplikáciou axiálneho striedavého magnetického poľa, čo zahŕňa striedavé obdobia demagnetizácie a relaxácie. Na tento účel bola vytvorená aparatúra umožňujúca dosiahnutie takéhoto demagnetizačného efektu. Výsledky demagnetizačných meraní ukázali, že naším postupom je možné znížiť zachytené magnetické pole. Avšak počas týchto experimentov bol zistený problém, že od istého bodu výsledky neboli stabilne reprodukovateľné. Preto sa súčasne s demagnetizačnými meraniami merala aj susceptibilita, nakoľko boli dostupné referenčné dáta plášťov a bolo možné ich porovnať, či sa nejakým spôsobom nemenia ich vlastnosti. Zistilo sa, že v plášťoch došlo k zmene ich účinnosti tienenia, a preto sa začalo skúmanie príčiny tohto javu. V rámci skúmania degradácie boli realizované transportné merania, magnetické mapovanie, SEM a EDX analýzy na samotných páskach po rozobratí plášťa. Štúdia identifikuje potenciálne faktory, ktoré mohli spôsobiť alebo prispieť k degradácii HTS pások. Najpravdepodobnejším variantom je, že poškodenie striebornej krycej vrstvy CC pásky naštartovalo proces dekompozície REBCO vrstvy na nesupravodivú fázu. Externé sily, ktoré poškodili striebornú vrstvu, mohli poškodiť aj samotnú REBCO vrstvu, čo ukazujú mapovacie merania. Zníženie výkonu pásky sa teda javí ako kombinácia viacerých faktorov. Výskum ukazuje, že odstránenie magnetického poľa z objemu magnetických plášťov je možné pomocou dynamickej magnetorezistencie. Zároveň však podčiarkuje potrebu lepšieho porozumenia procesom degradácie s cieľom zvýšiť dlhodobú stabilitu a účinnosť HTS materiálov v aplikáciách magnetického tienenia.

 

Dizertačné práce sú k nahliadnutiu v knižnici ElÚ SAV, v.v.i v Bratislave.

 

 

  • 22. augusta 2024 o 13,00 hod.

 

Ing. Andrej Novák
Školiteľ: doc. Ing. Andrea Šagátová, PhD.
Názov: Vylepšené radiačne odolné polovodičové senzory pre Timepix a Timepix3 pixelové detektory
Abstrakt: Práca sa venuje vývoju a charakterizácii nových polovodičových senzorov určených pre hybridné pixelové Timepix detektory využívané v oblastiach detekcie ionizujúceho žiarenia a spektrálnej analýzy, ako aj v zobrazovacích aplikáciách s využitím röntgenového žiarenia, neutrónov a vysokoenergetických nabitých častíc. Práca sa zameriava na senzory vyrobené z radiačne odolných materiálov, medzi ktoré patrí GaAs (arzenid gália) a 4H-SiC (hexagonálny karbid kremíka). Tieto senzory boli optimalizované pre vyčítavací obvod typu Timepix. S takýmito hybridnými pixelovými detektormi boli analyzované rôzne typy žiarenia v laboratórnych podmienkach ako aj v urýchľovačoch generujúcich vysokoenergetické elektróny, protóny a neutróny. Experimentálne získané dáta boli spracované na úrovni jednotlivých detegovaných udalostí a porovnané s komerčne dostupnými hybridnými pixelovými detektormi s Si (kremíkovými) a CdTe (telurid kadmia) senzormi.